Marjo Kuisma

Mistä: Lastensuojelun pienryhmäkodin ohjaaja

“Kokemuksen myötä olen oppinut, että nuorten kanssa on tärkeää keskittyä tämän hetken asioihin ja tapahtumiin, siihen mikä on nuoren mielen päällä juuri nyt. Nuori elää vahvasti tässä hetkessä ja konkreettisessa tekemisessä, joten niiden kautta on mahdollista rakentaa yhteys nuoreen.

Kuuntelen nuoren ajatuksia ja omaa kokemusta, voin ymmärtää nuoren oman toiveen ja silti tuoda keskusteluun oman aikuisen näkökulmani. Nuoren on helpompi hyväksyä aikuiselta tuleva kielto ja rajaaminen silloin, kun nuori kokee tulleensa kuulluksi. Haastan nuoria itseä kertomaan asioistaan ja tekemisistään minulle, ja voin kysyä “onko sinulla minulle jotain kerrottavaa?”. Jos nuori on rikkonut meidän yhdessä tekemää sopimusta, en ota sitä henkilökohtaisesti, eikä se vaikuta siihen, kuinka minä ajattelen nuoresta tai mitä tunnen häntä kohtaan.

Elämän aikana olen oppinut sen, että ihan kaikesta voi puhua ja kaikenlaisista tilanteista voi selvitä. Otan rohkeasti nuorten kanssa puheeksi myös vaikeita asioita, koska luotan siihen että sillä tavalla asiat selviävät. Ajattelen niin, että nuori voi kokea turvallisuutta silloin, kun kaikki asiat saavat olla juuri sellaisia kuin ne ovat, eikä niitä tarvitse salata tai peitellä.”

Nuoren kommentti Marjosta:
“Marjo osaa asettua nuoren asemaan ja sanoo aina asiat suoraan niin kuin ne on, kaunistelematta. Se on selkeetä, ja silleen homma sujuu.”