Hannu Sundelin

Mistä: Pulssipaja,  Lahti

 

“Pulssipajalla nuoret suorittavat ammattiopintoja harjoitustöitä tehden. Minusta on tärkeää löytää nuoren vahvuudet, koska niiden avulla voi voittaa oppimisen haasteet. Harjoitustyöt suunnittelemaan sellaisiksi, että nuori voi tehdä sitä missä on hyvä. Näin työskentely on nuorelle mielekästä ja palkitsevaa. Koko ajan on mietittävä, minkä verran voin muokata tehtäviä ja silti noudattaa opetussuunnitelmaa.

 

Musiikki on tärkeää! Käymme välillä soittelemassa bändi-huoneessa ja kitara minulla on aina työsalissa. Kun soittaminen ja laulaminen tempaisee mukaansa, heittäydyn itse täysillä, jolloin nuortenkin on helpompi heittäytyä. Kun teemme muutakin kuin tiukasti harjoitustöitä, se vahvistaa porukan ryhmähenkeä. Näin harjoitustyötkin sujuu paremmin. Nyt olen alkanut käymään nuorten kanssa salilla, minne jotkut täällä aiemmin olleista nuorista tulee myös mukaan. Joillekin nämä kuntosalikäynnit on vähän sellainen turvapaikka, kun sosiaalisista kontakteista on pulaa.

 

Minusta on tärkeää, että olen aidosti oma itseni. Minun on helppo kohdata nuorten elämässä olevia haasteita, koska näen nuorissa paljon itseäni. Kuuntelen nuoria, ja tartun asioihin jotka näen. Ei nuorten kanssa voi ajatella, että täällä ollaan vain tämän koulun takia.
Edellytys tämän työn tekemiselle on työryhmän tuki. Meillä on hyvä yhteishenki, ja vaikka työsalissa olen nuorten kanssa yksin, en tee työtä yksin. Joka aamu me pohditaan yhdessä mitä tehdään ja miten voidaan nuoria sinä päivänä tukea.”