Jouni Metso

Mistä: Etsivä nuorisotyöntekijä, Lahti

“Kun kohtaan nuoren, minulla ei ole ennakko-oletuksia tai valmiita ajatuksia siitä, minkälaista tukea nuori tulee tarvitsemaan.Vaikka nuorten ongelmat ovat samanlaisia – päihteet, mielenterveys, koulun tai armeijan keskeyttäminen – niin nuoren polku on aina ainutlaatuinen ja yksilöllinen. Kaikki lähtee nuoren yksilöllisen tilanteen kartoittamisesta. Näin minulle hiljalleen hahmottuu kuva nuoren haasteista, mistä palveluista hän hyötyy ja minkälaisiin palveluihin nuori voisi kiinnittyä. Työskentelyssä lähdemme aina yhdestä asiasta kerrallaan, vaikka monesti nuoren elämän pulmat muodostavat monimutkaisen vyyhdin.

Aika on nuoren kanssa työskentelyssä tärkein työkalu! Voin lähteä toimistosta nuoren kanssa virastojen palveluviidakkoon ja minulla on aikaa siellä selvittää ja tulkata viranomaisikieltä nuorelle. Nykyään myös tavoitettavuus verkossa on tärkeää, ja joskus ohjaan nuoria fb-messengerin tai WhatsApp-viestien välityksellä. Nuoren on helppoa ja mutkatonta pyytää apua, kun hän voi heti kysymyksen noustessa mieleen näpytellä viestin minulle ja saa näin asiansa nopeasti hoidettua. Tapaan nuoria meidän toimistossa, kahviloissa ja joidenkin nuorten kanssa voin käydä jopa harrastamassa, esimerkiksi kuntosalilla.”

Nuoren kommentti Jounista:
“Jouni on hyvä tyyppi. Sen kanssa on helppo puhua, kun se osaa ymmärtää nuorta. Sanoo se omankin mielipiteensä, mutta kuuntelee myös mitä sille sanotaan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *